Nominatie voor Appeltje van Oranje

Datum

Netwerk Nieuw Rotterdam maakt kans op een Appeltje van Oranje 2024. Er zijn in totaal landelijk 50 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen die jaarlijks door Koningin Máxima worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan van 22 tot 31 mei online via stem.oranjefonds.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Eenzaamheid verminder je samen! Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven die erin slagen mensen actief te betrekken in een samenleving waar niemand er alleen voor staat. Een op de zeven Nederlanders voelt zich eenzaam en onder hen zijn steeds meer jongeren.

Oprichter en directeur Pauline Calmez van Netwerk Nieuw Rotterdam: “We zien in ons werk en lezen in het nieuws en onderzoeken dat steeds meer jongeren vastlopen. Ze worstelen met eenzaamheid, mentale gezondheid of het gevoel waardeloos te zijn. Het ontbreekt hen aan (sociale) vaardigheden om op een goede manier te kunnen deelnemen aan deze complexe samenleving. Steeds meer jongeren haken af, gaan geloven in complottheorieën of hebben geen vertrouwen meer in de ander. Deze problemen zien wij niet als slechts het probleem van een individu maar als symptomen van wat er in de samenleving gebeurt.”

Ruim 1000 jongeren deden in 2023 mee aan de activiteiten van Netwerk Nieuw Rotterdam. Zij vertellen dat de club echt werkt tegen eenzaamheid. Lees deze mooie kwoots:

“Enorm bedankt voor deze hele leuke ervaring bij jullie! Ik ben echt dankbaar. Ik voel mij echt veel minder eenzaam zo. Plus het is zo leerzaam! 10+ ❤️”

En deze: “Ik kwam net in Rotterdam wonen en kende nog niemand. Meedoen was even uit mijn comfortzone stappen. Nieuwe dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten. Dat is spannend in het begin. Het was snel gezellig en ik heb nu True Friends.”

Of deze: “Het is allemaal nieuw voor me en eerlijk gezegd ook heel spannend. Gisteren zag ik er stiekem tegenop, vanwege angst etc. maar uiteindelijk is dat goed gekomen en heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Ik wist niet dat ik dat kon, maar in eens stond ik met allerlei mensen te praten en te lachen. Super!”

Je helpt elkaar

Netwerk Nieuw Rotterdam gaat eenzaamheid tegen door jongeren een club te bieden waar ze bij horen, vrienden maken, zich ontwikkelen en iets goeds doen voor andere Rotterdammers. Wij vormen een plek waar jongeren zich op die manier gezond kunnen ontwikkelen. Dat gaat eenzaamheid tegen. Jongeren zetten zich ook samen in voor andere kwetsbare groepen, zoals ouderen, nieuwkomers of mensen met een beperking. Door deze gezamenlijke activiteiten help je elkaar, het is geven en ontvangen voor zowel onze jongeren als de diverse doelgroepen.

Koningin Máxima

De Appeltjes van Oranje 2024 zetten initiatieven die eenzaamheid bestrijden in de spotlight. Want als je je inzet voor een ander, doet dit ook iets met jezelf. Het aantal stemmen bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden in oktober uitgereikt door Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Meer
nieuwsberichten